DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
Werling dobbetétek
szerző: Bandeee
A technológia alapjai
A történet 1979-ig vezethető vissza, mikor is Werling Géza egy 114-es tipusú Mercedesre felszerelte a dobbetéteit:
Az aktív védelem egy lehetősége
A Dacia-k az 1990-es évek elejéig mindenféle védelem nélkül, azaz dobbetétek és alvázvédelem nélkül hagyták el Pitestit, s itthon a Merkúr telep sem törődött a témával ( ellentétben például Hungaro Ladával, Ikarussal, akik szerződtek Werling Úrral ).

A felállást tetézte, ha a friss tulajdonos tapasztalatlanságból, vagy trehányságból nem vitte el -időben- ezeket megcsináltatni, így hamar egy nem, vagy nagyon nehezen és nagy költségekkel visszafordítható folyamat áldozatává válhatott az autó, különösen ha az autót sűrűn használták esőben és/vagy sózott utakon. Persze ha alvázvédelemre sor is került, a felhasznált anyagok és az eljárási technikák szabályszerű követései nagyban függtek a humánfaktortól.

A betéteket Werling Géza tervezte és készítette, üvegszállal erősített műgyantából. Ezt régóta használják vitorlások hajótestének megépítésére is, ( de manapság karosszériák javítására is előszeretettel használják ), hisz megkötését követően könnyű, de fém keménységű anyag keletkezik.

Az idők során összesen 3 féle 1310-es garnitúra és 1 féle 1410-es garnitúra látott napvilágot, melyet Romániában egyébként hamisítottak is.

A dobbetét a kerékjáratot hivatott vízmentesíti, de nem elhanyagolható előnye még a felverődő kavicsok elleni védelem is, amely az öreg, elavult alvázvédőket ( elhanyagolt autó esetében a gyári festékrétegeket ) felsértette, s teret engedtek az elektronok elköltözésének, azaz az oxidációnak.

A dobbetétek rögzitését tekintve könnyen, kis műanyag "pogácsákkal" és csavarokkal rögzíthetők az alvázhoz, amelyek rögzítéséhez -sajnos- elengedhetetlen pár furat készítése.

Léteztek Dacia-hoz a két dobbetét közötti, a kipufogórendszertől jobbra és balra felszerelendő fenéklemez "védőbetétek" is, melyek használata szintén célszerű, hisz a kerekek felverik a (sós) vizet:
  • - a küszöb elejére/végére,
  • - a küszöb közepétől hátrafele (így áztatva a küszöb közepén lévő tehermentesítőt),
  • - a hátsó váznyúlványra (emelőbakok helye),
  • - illetve a sárvédőkre/sárvédőívekre.

A fenéklemez védőbetéteken kis kitüremkedések találhatók, melyek célja vákuum létrehozása a "védőbetét" teteje és a fenéklemez alatti közegben, így annak hatékony kiszárítása.

A hátsó dobbetétek használata is ajánlatos, hiszen nélkülük, a kerekek által felverődő víz, a sárhányó tartókonzolokat, a hátsó kipuffogó dobot, illetve a pótkeréktartót is próbára teszi.

A dobbetétek és a "védődeszkák" használata aerodinamikai szempontból is javítanak az egyes járműveken. Werling Úr állítása szerint ( melyek xx autó mérésein alapulnak ) használatukkal 140km/h-nál, 5-10%-os fogyasztáscsökkenés érhető el.

Eme aktív védelem hatásosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy mára már minden autóra gyárilag szerelnek dobbetéteket, sőt egyes típusokra teljes padlólemez burkolatot is.
Werling könyvreklám a '80-as évek végéről

Ezúton is köszönet illeti Werling Gézát, aki segített kicsit jobban feltárni a dobbetétek történetét!

Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo