DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
Váltók olajfolyásának megszüntetése
szerző: Pétomi
Anyagszükséglet:
 • - Szimering (kihajtáshoz) 2db
 • - Szimering (nyelestengelyhez) 1db
 • - O gyűrű (kihajtáshoz ) 2db
 • - O gyűrű (km óra meghajtó perselyhez) 1db
 • - O gyűrű (csuklós segédkar tengelyhez)
 • - Szimering (kapcsolórúdhoz) 1db
 • - Szimering (km meghajtó perselybe) 1db
 • - Loctite tömítő paszta (5699)
 • - Tömítő papír (kuplungházhoz) 1db
 • - Tömítő papír (hátsó fedélhez) 1db
 • - Gumisapka (csuklós segédkar tengelyhez) 1db
 • - Gumiharmónika (kapcsolótengelyhez) 1db
 • - Hasított stift (váltókar fej rögzítéséhez) 1db
 • - Váltó olaj (Hykomol 80/90W) kb 2L
 • - Réz tömítő karika (5 sebességes váltónál a retesz csavarokhoz) 2db
Munkamenet:
Előkészületek:
Sebességváltót megtisztítjuk, olajat leengedjük, a leeresztő csavart visszacsavarjuk. A szintjelzőcsavaron 1-1.5L lakkbenzint töltünk be, a váltót óvatosan forgatva megfigyeljük az esetleges szivárgásokat, főleg a váltó két fő része között, illetve 5 sebességes váltó esetén, a hátsó fedél alatt levő közbenső lemez és a váltóház között. Amennyiben folyás észlelhető, úgy a váltó teljes, illetve részleges szétszerelése szükséges. Ha nem rendelkezünk a szükséges szerszámokkal és hozzáértéssel, akkor ezt bízzuk szakemberre. A lakkbenzint leeresztjük. Leeresztőcsavart visszahajtjuk.
Kuplungház:
Fokozatosan lazítva kicsavarozzuk a kuplungház csavarokat, majd leemeljük a házat. A kuplungházban kicseréljük a nyelestengely szimeringet. A kinyomóvilla tengelyét megkenjük, legegyszerűbben zsírsprayvel. A régi tömítést letisztítjuk, az újat bekenjük Loctite pasztával. Ellenőrizzük a ház központosító hüvelyeit, majd felhelyezzük a tömítést. A nyelestengely recés részét betekerjük szigetelőszalaggal, hogy a nyelestengely, a szimeringet véletlenül se sérthesse meg. A kuplungházat a helyére tesszük. A csavarokat fokozatosan, középvonalból kiindulva átlósan, az előírt nyomatékkal (M8: 2 mkp M10: 4 mkp) meghúzzuk. A váltót a kuplungházzal lefelé fordítjuk.
Hátsó fedél:
A sebességváltót 0 állásba kapcsoljuk. Kihúzzuk a km meghajtó perselyét a fogaskerékkel. Ezt célszerűen egy hajlított dróttal, a spirált rögzítő csavar furatnál beakasztva végezzük. A sebességváltó rúd rögzítő fej csatlakozásánál levő stiftet kiütjük és a fejet levesszük. (5 sebességes váltónál csavarhúzóval kihajtjuk a reteszelő golyó rögzítését, majd a rugót és a golyót kivesszük.Ez a hátsó fedél alsó zárócsavarjánál található). A fedél csavarokat fokozatosan lazítjuk, majd eltávolításuk után a hátsó fedelet levesszük. A csuklós segédkar anyáját, alátétjét levesszük. (5 sebességes váltónál az 5-ös határolóját szétszereljük. Ez a hátsó fedél oldalsó zárócsavarja alatt található.) A fedélből kihúzzuk a sebességváltó kar tengelyét és a csuklós kart és a fedélben kicseréljük a szimeringet. A csuklós kar tengelyén levő o gyűrűt kicseréljük. A csuklós kart és a sebességváltó tengelyt visszahelyezzük. (5 sebességes váltónál a határolót visszaszereljük, zárócsavart új tömítéssel ellátva meghúzzuk.) A csuklós kar menetes végére az alátétet, anyát felrakjuk majd meghúzzuk. Gumisapkát feltesszük.

A fedél régi tömítését letisztítjuk, az újat pasztával megkenve felhelyezzük. Fedél központosítókat ellenőrizzük! (Az 5 sebességes váltónál a közbenső lemezt rögzítő csavarok meghúzását leellenőrizzük.) A fedelet visszahelyezzük, de a visszahelyezésnél figyeljünk, hogy a csuklós kar vége a kapcsoló villák kapcsoló fejébe kerüljön. (A váltótartó bak lemezének csavarjait is tegyük vissza ez a meghúzás egyenletessége szempontjából fontos a csavarok részei a fedél rögzítésének!) Csavarokat átlósan, fokozatosan, a középsőkkel kezdve húzzuk meg. (1.2 mkp). A sebességváltó kar rögzítőfej felhelyezése előtt, a porvédő harmonikát feltesszük, a fejet új hasított stiftel rögzítjük. (A stift hasítéka a szilent blokk felé nézzen!) A sebességeket végigkapcsoljuk. A km óra meghajtó perselyébe új szimeringet helyezünk, és új o gyűrűvel, pasztával megkenve visszatoljuk (vagy új szimeringel és o gyűrűvel szerelt perselyt vásárlunk). (Az 5 sebességes váltónál a retesz golyót, rugót új réztömítést felhelyezzük, csavart meghúzzuk.)
Kihajtás:
A kihajtásnál levő körmös anyák helyzetét a váltóházhoz képest megjelöljük. Egy vonallal, vagy két ponttal. A lényeg, hogy pontosan ugyanoda tekerjük vissza, mert különben a kúp tányérkerék eredeti beállítása megváltozik. A biztosítást levesszük a körmös anyát kihajtjuk. Célszerű ehhez egy speciális kihajtó kulcsot készíteni. Ha ez nincs óvatosan egy ék alakú keményfával és egy kalapáccsal óvatosan ütögetve is kilazíthatjuk. A szimeringet kivesszük, az új szimeringet pasztával megkenve visszahelyezzük. A körmös anya menetét és helyét megtisztítjuk, pasztával megkenve az eredeti helyére tekerjük vissza és biztosítjuk. Egyszerre ne vegyük ki a két oldalon az anyákat és a váltót ne mozgassuk, forgassuk, ha a körmös anyát kivettük! 1300-as váltónál, ahol a féltengely csukló belső házán fut a szimering, ott az o gyűrűt a kihajtó tengelyen (a szimering alatt látható) feltétlen cseréljük ki. Ez akadályozza meg a hasított féltengely stiftnél az olajfolyást. (Bár nekem egy átmenő illesztett résszel ellátott M 5 (8.8) csavar önzáró anyával és kétoldali réz, tömítő alátéttel jól bevált.) A váltóba a paszta száradását követően betölthetjük az olajat. (kb 2L) (Beszerelt váltónál -és természetesen vízszintes talajon álló gépjármű esetén- a betöltőcsavar furatának alsó pereméig kell érnie az olajnak.)
Megjegyzés:
Törekedjünk a tisztaságra, az illeszkedő felületeknél a zsírtalanságra is. A szimeringeket behelyezés előtt mindig kenjük körbe Loctite pasztával. Ez megkönnyíti a behelyezést és száradás után rögzít és tömít is. A tengelyeket, ahol a szimeringek futnak, P800 csiszoló papírral polírozzuk meg, hogy a felület tiszta és berágódás mentes legyen! A szimeringek tömítő élét olajozzuk meg. A váltó olajat, a paszta száradása után (kb 24 óra) töltsük be. A hasított stiftek hasítékát mindig az erőhatás irányába rakjuk, féltengelyeknél, így a hasíték előre, vagy hátra néz. A hátsó fedél le- és felszerelésekor a váltó 0 (üres) állásban legyen. Hátsó fedél felszerelésénél figyeljünk a csuklós kar helyzetére. A szimering rugókat végtelenítés szempontjából ellenőrizni kell. (Nagyon sok plusz munkát okozhat, ha véletlenül egy szimering rugó szétugrik és a szimering emiatt nem tömít.) Finoman széthúzzuk és fényforrás felé tartva láthatjuk a végtelenítés mértékét. Ha nem megfelelő akkor a rugót széttekerjük, majd előfeszítjük és összetekerjük. (Annyi fordulatot tekerünk előfeszítés irányába, vagyis az összetekeréssel ellentétesen, mint amennyi fordulattal majd össze fogjuk tekerni.) Az előfeszítés mértéke akkor helyes, ha a rugó nyolcas alakba jobbra és balra fordítva visszaugrik eredeti kör alakjába. A fedelek tömítését speciális tömítő papírból készítsük. Ez tömítéseket gyártó cégeknél kapható. Szükség esetén 0.5 mm vastag, nem fényes papír is megteszi. Ahol gyárilag nincs tömítő papír, nevezetesen a váltó két fél része között, ott szigorúan vékony tömítő pasztát alkalmazzunk és gyorsan illesszük össze a felületeket, hogy a felesleges anyag időben eltávozhasson. (Használhatunk 2K színtelen (+edző) lakkot is, de a Loctite 5699 paszta is jó.) Ha a két felület közé valamilyen vastagabb réteg kerül, az megváltoztatja a csapágyfuratok illesztését és megforog a csapágy.

Szimeringeknél a Viton alapanyagú (barna színű) kopásállóbb mint az NBR anyagú (fekete színű). Forgásirányos szimeringnél figyeljünk a forgásirányra! Új o gyűrű vásárlásánál vigyük magunkkal a régit és tudjuk a tengely, illetve horony és a furat méreteit is. NBR anyagú o gyűrű megfelelő. Sérült alátéteket, csavarokat értelemszerűen cseréljük! Tömítőfelületekről a régi tömítésmaradványokat óvatosan egy spaklival, esetleg festékmaróval rásegítve (Polifág) távolíthatjuk el. Tisztításához még használhatunk (műanyag) dörzsi szivacsot is. Beszerelés előtt a nyelestengelyt és a kinyomócsapágy hüvelyét vékonyan zsírozzuk meg! (Igol Rallye Grease, magas hőtűrésű, szintetikus csapágyzsír)

Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo