DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
Szelephézag beállítása
szerző: Pétomi
Szerszámszükséglet:
  • - 1db gépkocsiemelő
  • - 1db gyertyakulcs
  • - 1db 10-es csillag-villás kulcs
  • - 1db kombináltfogó
  • - hézagmérő 0.15 mm és 0.20 mm
Beállítási értékek:
Szívószelep 0.15 mm kipufogószelep: 0.20 mm hideg motornál ami max: 40 Celsius fok.

A gépkocsit kézifékkel rögzítjük. A váltót 4-es sebességbe kapcsoljuk. Bal első kereket levegőbe emeljük így a kereket forgatva a motort tudjuk forgatni. Gyertyákat ki lehet szerelni, de nem szükséges. A szelepfedelet leszereljük (a fedél speciális anyáihoz a gyertyakulcs is használható).

A hengerek számozása a lendkerék felöl kezdődik.

Gyújtási sorrend: 1-3-4-2

A szelepek elhelyezkedési sorrendje a lendkerék felöl kezdve :
  • - 1. henger: kipufogó, szívó
  • - 2. henger: szívó, kipufogó
  • - 3. henger: kipufogó, szívó
  • - 4. henger: szívó, kipufogó
Szelepváltás (mérlegállás): Kipufogószelep majdnem teljesen feljön, szívó éppen elindul lefelé.
Állítás művelete:
Megkeressük a kereket előre forgatva a 4 henger szelepjeinél a szelepváltást. Ekkor a 1 henger dugattyúja felső holtponton van ez a sűrítési ütem vége (a lendkeréknél a jelölés a felső holtponti jellel szemben áll). Itt beállítjuk a szelep hézagokat. A rendellenes kopásokat és deformációkat a lökőrúd körbeforgatásával tudjuk kiszűrni. Akkor megfelelő állapotú, ha a rúd ütése 1-2 mm belüli és a forgatás közben a szelephézag értéke nem változik számottevően (kissé lazább vagy szorosabb érzetű a hézagmérő húzogatás közben). Ha nagy különbségek vannak akkor a lökőrúd állapotát és az állítócsavart is ellenőrizni kell. Görbe lökőrudat a helyén is lehet egyengetni. Tehát megkeressük a lökőrúd forgatása közben a hézagmérővel a legszorosabb pontot a szelep és a himbavég között. Ha állítani kell akkor a szelepállító anya fellazítása után a szelepállító csavart fogóval tekerjük majd rögzítjük az anyát. Óvakodjunk az izomból való durva meghúzástól . A hézag közepesen húzós érzésű hézagmérés esetén jó. A kereket továbbforgatva megkeressük a 2 henger szelepváltását és a 3 hengernél állítunk. Továbbforgatva a motort a 1 henger szelepválását figyeljük és az 4 hengernél állítunk. Befejezésként a 3 henger szelepváltását keressük meg és a 2 hengernél állítunk. Végezetül ismét leellenőrizzük végig az egészet.

A lökőrúd forgatására azért van szükség, hogy az esetleges hibákat kiszűrjük és a legszorosabb pontnál állítsunk. Működés közben a szelepemelő tőke a lökőrúd forog. A szelep is körbeforog. A+0.05 mm eltérés nem okozhat szelepzajt. A nagyobb szelephézag nem okoz kárt de a túl kicsi az a szeleptányér és fészek beégéshez vezethet.
A szelepfedél visszahelyezése:
Ellenőrizzük a tömítőgumi állapotát! A nagyon kemény összement gumit cseréljük ki. a gumit a fedélbe szilikonkaucsuk pasztával ragasszuk be (Loctite 5699). A fedelet felhelyezzük és az anyák alá új tömítést helyezünk.( Az anyák alá házilag is készíthetünk új tömítőkarikákat, pl: valódi vastag bőrből.) Érintőlegesen húzzuk meg az anyákat a végleges meghúzást alapjáraton járó motornál ejtsük meg. Így meghalljuk ha a szelepállító csavar esetleg meghúzás közben beleérne a fedélbe. Ez túlhúzásnál vagy deformált fedélnél esetleg nagyon vékony gumitömítés esetében tapasztalhatjuk. A beleérés elgörbítheti a lökőrudat, tehát ellenőrizni kell!

Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo