DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
Plero

Hello Mindenkinek!

- Nem is tudom hol kezdjem. Talán ott kellene, ahol elindult a DACIA szerelem.
14 éves lehettem, amikor az unokatestvéremmel elmentünk kirándulni, a barátjának az 1300 DACIA-jával. Azon az este az autóban aludtam, mely nagy és kényelmes volt. Azután elérkezett az idő, hogy autót vásároljak. Néztem az akkori kínálatot: Skoda, Lada, DACIA. Most nem írom le a véleményemet az akkori felhozatalról, mert szerintem elég nagy vihart kavarnék vele. Elérkezett a megfelelő pillanat, mikor is kínáltak egy 1979-es 1300-ast.

- Akkor 1987-et írtunk.
Megvettem az autót! Nem tartott normálisnak a családom, mivel az autó elég ramaty állapotban volt. A taposó lemez eléggé hiányos volt. A bátyámnak köszönhetem, hogy autó lett belőle. 3 hónapig készült. A felhasznált alkatrészek a teljesség igénye nélkül: 2 oldali taposó, 2 oldali külső, belső küszöb, jobb hátsó doblemez, 2 oldali első sárvédők, több tábla lemez és munka. A színe nem véletlenül volt sárga. Akkor a buszok is ilyen színűek voltak. Miután elkészült lehúztunk együtt 8 évet. Nem emlékszem semmilyen nagyobb hibára. Akkor nem voltam még olyan "tuning megszállott". Annyi pluszt kapott, hogy beépítettem egy csepel víz hőfokmérőt a műszerfalba, bal oldalra, a fűtéscsap mellé.


Azután 1994-ben a családból hozzám került a mostani autóm, egy 1310 TX. Akkor 5 éves volt és 25ezer kilométer volt benne.

- El kellet adnom a "sárgát".
Örültem, hogy egy fiatalabb és komfortosabb autóhoz jutottam. Ekkor kezdődött el a kálvária is az autóval. A fogyasztását nem lehetett levinni 11 liter alá. Mindenki csak gyújtást és karburátort állított. Senki sem tudta megcsinálni. Ekkor kezdődött az alkatrész felhalmozás is. Gyújtáselosztók, karburátorok. Végül is ezért lett LPG-s az autóm is, hogy kevesebbe kerüljön az üzemeltetése. Megelégeltem és vettem a bontóban egy motort. Kipróbáltuk és beépítettük az autóba. Az eredeti motort meg szétszedtük és akkor derült ki, hogy 2 hüvely repedt volt. A második motor 3000 kilométert bírt ki. Átégett a hengerfej tömítés. Az eredeti motort felújítottuk, kapott új hüvelyeket, dugót, gyűrűt. A mai napig ez a motor van benne. Közel 200 ezer kilométert mentem vele apróbb kis hibákkal /szelepemelő szétszakadt és beszorult a vezérműtengely és a blokk közé. Leszakította magáról a vezérmü fogaskerekét/. Ez az én hülyeségem miatt volt egy kicsit túlpörgettem /7500 rpm/. Az is előfordult velem, hogy az ékszíjtárcsa robbant fel az autóban. Ennek látszanak a nyomai a motortérben is. Volt az autón nagyszelepes hengerfej, 1,4-es karburátor, vágott szelepemelők.

- Ezzel párhuzamosan építettem a barátommal közösen egy Rallycross-os DACIA-t. Ott rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, ezeket kamatoztattam a polgári autómon is.

Amikor a verseny DACIA TK-s lett, abból néhány alkatrész átköltözött az Én autómba /lengéscsillapítók, vezérműtengely, stb/. Most széria hengerfej és karburátor van rajta. Ezzel a motorral és a régi 4 sebességes váltóval mentem vele 160km/h-t is. Most egy Renault 18-asnak az 5 sebességes váltója van felrakva. A végsebességet még nem teszteltem le, de 4 személlyel már könnyedén mentem vele 150 km/h-val. Az autóm elég sok helyen különbözik a széria DACIA-któl. Külsőre a fényezés és a felni. Míg találtam rá megfelelő alufelnit addig is eltelt egy kis idő /kb 5-6 év/. Nem sok felni kompatibilis autó mászkál már útjainkon.

Én az autót nap, mint nap használom, munkámban is szükség van rá.
Mostanság nem sok időm van a fejlesztésre, mert egy másik autót hozok vissza a halálból /Renault 5 GT Turbo/.
Itt megtalálhatjátok az autó fejlődését képekben: Plero oldala
Esetleg ha van kérdés, szívesen válaszolok rá: plenter@freemail.hu

Üdv. Mindenkinek


Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo