DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
Hátsó csapágyak cseréje és hézagolása
szerző: Pétomi
Anyagszükséglet:
 • - Külső csapágy 1db
 • - Belső csapágy 1db
 • - Szimering 1db
 • - Sasszeg 1db
 • - Csapágyzsír (pl.: Igol Rallye grease)
Szerszámok:
 • - Gépkocsi emelő
 • - Kerékkulcs
 • - Porvédő kupak megfogó
 • - 24-es villáskulcs
 • - 3-4 karú speciális csapágylehúzó
 • - 10mm átmérőjű, 150 mm hosszú hengeres kiütő tüske
 • - Közepes kalapács
 • - Réz kalapács
 • - 200 mm hosszú, 26 mm belső átmérőjű cső
 • - Csavarhúzó
 • - Kombinált fogó
 • - Villanyrezsó
Munkamenet
Gépkocsit felemeljük, kereket eltávolítjuk. Fékdobból kivesszük a porvédő kupakot (kupak kiszerelő nélkül csak vágóval roncsolási nyomokkal távolítható el). Sasszeget , körmös biztosítót, anyát, körmös alátétet levesszük. Fékdobot lehúzzuk (esetleg a rézkalapáccsal két oldalról ütögetve segítjük).

Fékdobot kívül és belül megtisztítjuk. A csapággyűrűket a dobból belülről apró ütésekkel körkörösen, kiütjük a kiütő tüske segítségével. Kiütés közben ne ferdüljön el a gyűrű! Körmös lehúzóval lehúzzuk a belső csapágyat, az alatta levő alátéttel együtt. (A körmös lehúzó speciális szűk résekhez való típus legyen, mert különben nem fér az alátét alá.) Ha olyan lehúzónk van ami terjedelmesebb, akkor szükség lehet a fékpofák leszerelésére is.

Villanyrezsóval a csapágy alatti alátétet felmelegítjük kb. 100-120°C fokra, majd gyorsan a helyére toljuk, ütközésig. A cső segítségével hidegen is felüthetjük, de ha ütés közben elferdül, akkor megsérül a tengelycsonk. A csapágyat is felmelegítjük kb. 90-95°C fokra és gyorsan a helyére toljuk. Felüthetjük hidegen is, de szintén vigyázzunk, nehogy közben elferdüljön. Fontos, hogy mindkét alkatrész teljesen felütközzön! Ezt ellenőrizzük!

A fékdobot felmelegítjük kb. 100-120°C fokra és a csapággyűrűket gyorsan a helyére rakjuk. A csapággyűrűket hidegen is a fékdobba illeszthetjük, körkörös, apró ütésekkel. Vigyázzunk, nehogy elferdüljön a csapággyűrű beütés közben! Fontos, hogy a gyűrűk is ütközésig felfeküdjenek!

A szimeringet a helyére nyomjuk. A két csapágy közti részt max. ½ részig töltjük zsírral. Fékdobot felrakjuk, a külső csapágyat betesszük. Alátétet, anyát felrakjuk, csapágyhézagot beállítjuk. Körmös biztosítóval és új saszeggel biztosítunk. Kupakot ½ részig zsírral megtöltjük és a helyére ütjük.

Kereket feltesszük, gépkocsit leengedjük, kerékanyákat meghúzzuk (7-8 mkp).
Megjegyzések
A fékdobban a csapágy gyűrűknek szorosan kell illeszkedniük!

A tengelycsonkon a belső csapágy és alátét szintén szoros illesztésű! Ellenkező esetben cseréljük a hibás alkatrészeket! Ha az illesztés laza, akkor megoldásként az alkatrészt hidegen, csapágyragasztóval (Loctite 603) megkenve szereljük!

A tengelycsonkon a külső csapágy (a kisebbik) hézag nélkül, vagy enyhe túlfedéssel illeszkedik! Ha megforgás nyomokat látunk és az illesztés túl laza, akkor cseréljünk csapágyat! Ha a megforgás már látható kopást okozott, akkor sajnos hátsó hidat kell cserélni, mert a tengelycsonk külön nem cserélhető. A csapágyakat és csapágy helyeket beszerelés előtt olajozzuk meg! A szimering élét zsírozzuk!

Szimeringet kapunk rugóval ellátottat is (SOG vagy NAK 48x58x4) ez jobb, mint a gyári, rugó nélküli.

Sasszeg csak egyszer használható! Csapágyat ne melegítsük túl, mert anyagában károsodhat! Minden csapágy és gyűrűje ütközésig be és fel legyen ütve, mert különben menet közben hirtelen megnőhet a csapágyhézag!

A csapágyak közti teret ne töltsük túl zsírral és számoljunk a tengelycsonk helyével is!

A gyengébb minőségű kúpgörgős csapágy is sokat szolgálhat, ha a csapágyhézag megfelelően van beállítva!

Porvédőt szükség esetén egy erős bilincs rácsavarozása után, két csavarhúzóval lefeszítve is eltávolíthatjuk.
Csapágyhézag beállítása (mérőóra nélkül)
A fékdobot körbeforgatjuk és közben az anyát 24 es kulccsal meghúzzuk (kb: 3 mkp). Erre a csapágy elhelyezkedése miatt van szükség.

Az anyát fokozatosan visszalazítjuk annyira, hogy a fékdobot alul-felül megmozgatva, éppen enyhe „játékot” érezzünk. Ha a külső csapágy szorosabb illesztésű, akkor az anya lazítása közben rézkalapáccsal körbeütögetjük a fékdobot.

Kereket ideiglenesen felszereljük. A kereket alul-felül megfogva és billegtetve a gumiabroncs oldalánál nézve, kb. 0.5 mm hézag érzékelése esetén jól végeztük el a beállítást.

Hézagmentesre ne állítsuk, mert csapágyberágódást okoz! (A nagyobb hézag nem ártalmas annyira, mint a zéró hézag!) Ezután a kereket leszereljük és a szerelést az anya lebiztosítással folytatjuk.

Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo