DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
A gyújtási rendszer feljavításának legegyszerűbb módja
szerző: Pétomi
A fejlesztett gyújtásrendszernek, a hagyományos gyári, megszakítós gyújtáshoz képest csak előnyei vannak:
  • - nem ég be a megszakító,
  • - jóval nagyobb szikraenergia (25.000V helyett akár 40.000V),
  • - egyszerű beszerelés,
  • - könnyen és olcsón beszerezhető (jelenleg),
  • - a nagyobb szikraenergia miatt könnyebb hidegindítás, nagyobb fordulaton biztosabb, erőteljesebb gyújtás, tökéletesebb égés, ebből következően jobb emissziós értékek, azonos feltételek mellett kevesebb fogyasztás.
A gyújtás rendszer tulajdonképpen egy 1.3-as, 1.5-ös Lada Samara vagy 1.3-as Wartburg gyújtása, ami egy Hall modulból, Hall jeladóból, nagy szikraenergiájú trafóból és a hozzá tartozó gyújtókábelből áll. Ez a megoldás megtalálható számtalan régebbi, „nyugati” autónál is, pl: VW, Opel, Ford, stb.

Magyarországon a Lada Samara gyújtás modul a legkönnyebben beszerezhető, akár újonnan, akár bontottan. Ebből a Remix, magyar gyártmányú modult keressük! A Lada Samara gyári gyújtótrafóhoz, csak a Lada Samara modulját használjuk!
Átalakítás
Az egyszerűség miatt, a Hall jeladó helyett marad a hagyományos megszakító, de a kondenzátort le kell kötni. A modul és a megszakító közé, egy átalakító egységet kell beépíteni, mely egy nagyteljesítményű tranzisztort és ellenállásokat tartalmazó, felfogatásánál testelt, méretileg egy gyári fényszóró relével azonos egység. A modult, a motortér egy hidegebb pontjára, a lemezre jó felfekvésű helyre szereljük -a hőelvezetés miatt-, de hasznos lehet, ha fém hűtőlemezre szereljük, a jobb hőleadás miatt. (A fémlemez egy 5 mm vastag, acél- vagy alumínium lap, aminek felülete legalább duplája a modul talpának.) A trafó az eredeti helyére kerüljön! Az átalakítót, az elosztóhoz közel szereljük, letestelve. A vezetékezéshez a modul gyári csatlakozóját és vezetékeit használhatjuk (ezt valószínű, hogy csak bontóból tudjuk beszerezni).

Fontos: A gyújtókábel zavarszűréssel ellátott legyen, mert zavarszűrés nélküli kábel alkalmazása esetén tönkremegy a modul! A legjobb az ellenállás-huzalos, szilikon szigetelésű gyújtókábel.

A Dacia alumínium-érintkezős elosztófedelét le kell cserélni réz érintkezős kivitelre! A gyertyahézagot 0.8 -0.9 mm-re állítsuk! A megszakítót érdemes kicserélni, vagy az érintkezőit megtisztítani. A mozgató bütyköt vékonyan, magas hőtűrésű zsírral kenjük meg, ezzel elkerülvén a szárazon futásból adódó erős súrlódást, azaz a túlzott mértékű kopást! Az érintkezők közti legnagyobb hézag 0.3-0.4 mm legyen!


A fotókon, a bekötés és a beszerelt rendszer látható. A megszakítóhoz az átalakító beszerezhető a cikk írójától, a gyújtókábel pl. a Kugler cégtől. A modul, a csatlakozó és a gyújtótrafó autóbontóban vásárolható a legolcsóbban. Az átalakítás összköltsége, 2012. évi árakon számítva, körülbelül 15.000Ft.

Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo