DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
Fényezési alapok
szerző: Pétomi
Autó felújításnál általában elkerülhetetlen művelet a fényezés. Az alábbi technológiához 20-25°C fok hőmérséklet ajánlott.
 • - 01. kép: fémtiszta,
 • - 02. kép: wash primerezve,
 • - 03. kép: kompakt primerezve,
 • - 04. kép: kittelés,
 • - 05. kép: fillerezve,
 • - 06. kép: kész.
A lakatosmunka precízségén, vagyis az alapokon múlik a fényezés sikeressége/minősége:
A kittelés alatti foltokat végig kell hegeszteni, esetleg ónozni. Amennyiben a toldásnál csak szakaszosan van hegesztve a fém, úgy a hegesztési réseken keresztül párát kap, a kitt porózusságánál fogva, így idővel felhólyagosodik, megrepedezik, majd elválik a fémtől.

A felületi egyenletességeket, „lebegő” lemezfelületeket finomegyengetéssel ki kell javítani. A fényezésre legalkalmasabb felület a fémtisztára takarított, P80 csiszoló vászonnal felérdesített, zsírtalanítóval tisztára törölt felület. A jól tapadó gyári, esetleg már javított réteg is alkalmas felület a továbbiakhoz. (Az új, utángyártott elemekről mindenképp távolítsuk el a bevonatot!) Sajnos a Dacia gyári fényezése több esetben rosszul tapad a fémen, hajlamos felmaródni az alapozótól, ezért célszerű eltávolítani! Ha esetleg mégis marad, akkor az alapozás első rétege nagyon vékony legyen, száradás után már lehet egy vastagabb réteget tenni. Eltávolítása drótkoronggal, P60 csiszolóvászonnal, szemcseszórással oldható meg. Leégetéses módszerrel nem ajánlott. Dolgozhatunk hőlégfúvóval, de a vékony, nagy lemezfelületeknél maximális óvatossággal járjunk el! A felületbe bemaródott rozsdát drótkoronggal, savazással (30% sósav –Figyelem ezt közömbösíteni kell, lúgos vízzel, vízzel, sűrített levegős szárítással) takarítsuk tisztára.
Fényező műhelybe szállítás előtt:
Ha a szállítás megoldható eső- és páramentes időben, akkor alapozás nélkül is lehet. A biztosabb megoldás azonban alapozva szállítani. Az alapozást az előző részekben leírt érdesített, zsírtalanított felületre hordjuk fel!

2K WASH PRIMER-t, szórópisztollyal egy rétegben vigyünk fel a felületre!

Az üregeket is fújjuk ki ugyanezzel az anyaggal, üregelő pisztoly segítségével! Ez egy fontos művelet, mert vizes csiszolásnál víz kerülhet az üregekbe és az újonnan javított felületeket megkap(hat)ja a rozsda!

Száradás után vastag rétegben fújjuk át a felületet 2K KOMPAKT PRIMER-rel! A WASH PRIMER-re nem lehet kittelni! Olcsóbb, elfogadható megoldás lehet még a BUDAPRIMER 1K alapozó használata is. Tökéletes száradás után -ami minimum 2 nap-, P150 csiszolópapíros érdesítés, majd zsírtalanítás után felhordható a kittréteg a felületekre.

Fémtiszta felületre is kittelhetünk érdesítés (P80-as csiszoló papír), illetve zsírtalanítás után. Ebben az esetbe viszont víz, erős pára nem érheti a felületet, mivel a kitt porózus, ezért átnedvesedik és a kezeletlen lemezt megtámadja a rozsda. Kittet, szórható kittet egyébként is TILOS vizesen csiszolni! A nagyobb felületi egyenletességeket üvegszálas kittel kezdjük, majd normál- és finom kitt következik. A kittelésnek legalább 4 nap az apadási ideje. Ennyit mindenképp várjunk! Így elkerülhető a „matyómintás” fényezett felület.

A tökéletes száradás, portalanítás, zsírtalanítás (2k hígító) után, felhordhatjuk a 2K szórható kittet, a karcok eltüntetése miatt. Száradás után, (ami elég sok, általában 7 nap) szárazon csiszoljuk először P180, majd P220 papírral! Portalanítás és zsírtalanítás (2K hígító) után, fényezés előtti utolsó réteg következik, a 2K FILLER, 2-3 rétegben. Ennek száradása 2 nap. Ezt követően már érheti víz a felületet. A fillert általában vizesen csiszoljuk, utolsóként P1000 papírral fejezzük be. Fontos, hogy ne koptassuk le a fillert! (A túl finom papírral való csiszolás rontja a végső réteg tapadását!)

A „színt” 2K AKRIL autófestékkel 1,5; 2; 3 rétegben (festéktől függően) hordjuk fel. A nagyon vastag, „páncélszerű” bevonat felesleges és könnyebben le is jön, ezért kerülendő. Fényezhetünk a sokkal jobb színtartású BÁZIS és 2K LAKK kombinációjú autófestékkel is, mely variáció további előnye, hogy eltérő színárnyalati folt létrejötte kizárt polírozásnál. Hátránya viszont, hogy sérülés (leverődés, karc) esetén, csak az elem újrafestésével javítható, illetve előfordulhat lakk leválás is a technológia sajátossága miatt. A metál bevonat is BÁZISBÓL és 2K LAKK-ból áll. Fontos a bázis és a lakk közti előírt száradási időt betartani, mert a túlszáradt bázisról szintén lejön a lakk!

Hegesztési varratokat, átlapolt felületeket célszerű vastag szórható kitt után, fillerezés előtt tömítőpasztázni! Közvetlenül fényezés előtt is lehet. Itt figyeljünk, hogy olyan tömítőt használjunk, ami vastagabb felhordás esetén, a száradást követően sem repedezik meg! A kőfelverődés-védő („rücsi”), fényezés előtt kerüljön a felületre, mely száradás után fényezhető! (A kőfelverődés-védőket, fedő fényezés nélkül ne alkalmazzuk!)

Bitumen bázisú festékeket (általában lakkbenzinnel oldható alvázvédők) a fent említett anyagokkal nem tudjuk bevonni, így vagy eltávolítjuk, vagy szintén bitumen bázisú festékkel javítjuk! Viaszos üregvédelmet csak fényezés után 1 héttel végezhetünk!

A 2K autófestékből tartalékoljunk minimum 0,5L–t, mivel nem biztos, hogy még egyszer ki tudják keverni ugyanazt a színárnyalatot! Jól záró, teli fémdobozban évekig eláll. A hozzá való edző azonban hamar megromlik, így annak szavatosságára fontos figyelni! Eltárolni tehát nem érdemes. Minden festékhez csak a saját edzőjét használjuk!
Használatos anyagok:
 • -Body 960 2 K 1:1 Washprimer,
 • -Body Antisil 770 (zsírtalanító),
 • -Mobihel 2K autófesték higító zsírtalanításhoz, filler higitáshoz,
 • -Mobihel 2K HS 4:1 kompaktprimer (alapozás, fillerezés),
 • -Carsystem Spray vastag filler (szórható poliészter kitt),
 • -Carsystem poliészter kittek: Glas,Soft, Elastic weiss,
 • -Carsystem karosserie-Dichmasse (tömítő paszta)
 • -Carsystem KS 2100 („rücsi”),
 • -Carsystem KS 200 üregvédő.,
 • -Mobihel 2K autófesték (oldószeres) 1:2
 • -RO55 rozsdaátalakító, kék színű
A nem megbontott üregek és átlapolások védelméről:
Az átlapolásoknál dolgozó vastag („leveles”) rozsda csak lakatolással távolítható el maradéktalanul! Ha még kisebb mértékű, úgy jól megállítható.
Ha szét van szedve az autó, akkor én a következő műveletsort alkalmazom:
 • - Az üregek kifújása Brigéciól D3-mal.
 • - 1 óra múlva az összes lefolyó furatot kitakarítani, majd magasnyomású, forró vizes mosóval kimosni alaposan az üregeket (legjobb hajlított fémszárúval, ami „bejátszható” mindenhova). A nyári kánikulában nem kell 1 hét a teljes kiszáradáshoz, de ha szükséges, sűrített levegővel gyorsíthatjuk a folyamatot.
 • - Következő lépésként RO55-öt fújok az üregekbe, üregvédő pisztoly segítségével.
 • - 3 nap száradás után, üregvédő pisztollyal Wash Primer-t juttatok az üregekbe. (A RO55 foszfátréteget képez, nem kell közömbösíteni! A Wash Primer is foszforsav tartalmú.)
 • - Fényezést követően szükséges a viaszos üregvédelem elvégzése, a fent ajánlott anyaggal!
Ez a technológia lakatosmunka előtt, lefolyási furatokkal ellátott üregeknél alkalmazható! (Küszöbök, alváznyúlványok, ajtók, stb.) Hozzáférhető helyeken ecseteléssel ugyanez elvégezhető!

Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo