DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
Felületkezelési módszerek
szerző: Pétomi

Jól láthatóak a horganyzás esztétikai eltérései a sima, illetve a rozsda miatt már kráteressé vált felületek esetében.

Aki bármilyen autó akár egy Dacia igényes rendbehozatalára szánja el magát az többféle felületkezelési eljárással találja magát szemben.
Galvanikus horganyzás
Dacia esetében megtaláljuk zárszerkezeteknél, csavaroknál, egyes futómű alkatrészeknél, stb.Lényeges megjegyezni, hogy biztonság szempontjából fontos rugókat, nagy szilárdságú csavarokat 8.8-tól felfelé, nem ajánlatos horganyoztatni az ún. „hidrogén okozta ridegedés” veszélye miatt. A horganyzás technológiája közben az anyag felületébe hidrogén kerül és porózussá és így rideggé válhat. Egyes cégek ajánlják hidrogénmentesítéses technológiával a horganyozást. De még ebben az esetben is jobb az óvatosság! Teljes biztonságot ad a DELTA- MKS bevonatrendszer amit manapság a gépkocsigyártásnál többek között a csavarok felületkezelésénél használnak. Ez kis tételben nehezen megoldható vagyis ezek a nagyobb cégek nem szívesen foglalkoznak a kis tételekkel. A Dacia esetében anno ezt nem alkalmazták.
A horganyzó műhelybe szállítás előtti teendők
A horgany nem tapad festékre, zsíros felületre,rozsdára! A legutolsó festékszemcsét is el kell távolítani! A vastag rozsdát sem fogja az autómatizált (időzített) technológia letisztítani. A régi gyári horganybevonatot viszont igen. Saját magunk előtisztítást 30% (háztartási) sósavfürdőben merítéssel tudunk végezni. (a horganyozó üzemben is sósavat használnak) Ez eltávolítja a régi horgany bevonatot és a vastagabb rozsdát is. Csak a legszükségesebb ideig tartandó az alkatrész a fürdőben mert a sósav a vasat is kismértékben támadja. Az alapos közömbösítést, ultrás vízbe való merítéssel (10 l vízbe 2 evőkanál ultrapor vagy mosópor) majd folyóvízzel való öblítéssel érjük el. Végül sűrített levegővel szárítunk. A többször használt elszennyeződött sósav veszélyes hulladéknak minősül, tehát ennek megfelelően kell kezelni! Az alkatrész pihentetése festés előtt előnyös, mert idővel a savazásnál az anyagba került hidrogén távozik. Melegítés hatására a folyamat felgyorsul. Szemcseszórással nem célszerű az anyagot tisztítani mert az érdes felületen a horgany matt felületet ad. Felpolírozott felületen viszont a legszebb. A bonyolultabb alkatrészeknél úgy mint a szorosan egymásra szegecselt vagy vissza peremezett felületek között nem fog védőbevonat kialakulni így ezeket darabokra szét kell szedni.
A horganyzó üzemben többféle színt választhatunk.
A legelterjedtebb a vízkék (ami tulajdonképpen ezüst hatású) a sárga (Dacianál gyárilag ezt alkalmazták….) még van zöld és fekete is. (Célszerű egy színmintát magunkal vinni így elkerülhetjük a félreértéseket.) A színt tulajdonképpen a kromátozás adja. Ez egy vékony réteg tehát akár egy durvább polírpasztával is könnyen lejön. Egyes cégek védő lakkozást is vállalnak ami a tartósságot növeli. Sajnos a lakkozás nélküli horganybevonat csillogását egy téli vizes-sós út elrendezi!
Elektrosztatikus porfestés
(hibásan szinterezésnek is mondják) Egyes bonyolultabb formájú fém alkatrészeket: spiálrugó, keréktárcsák, stb nehéz a hagyományos festési eljárássokkal egyenletesen bevonni. Ilyen esetekben az elekrosztatikus porfestés megoldást jelent. Teljes fémtisztaságot kíván! Ezt legegyszerűbben szemcseszórással valósíthatjuk meg. A felületi hibákat hegesztéssel, forrasztással majd csiszolással tudjuk kijavítani. Csak fémmel történő hiba javítás jöhet szóba! A munkadarabot kb: 170- 190 Celsius fokra hevítik az eljárás során ezt mindenképpen figyelembe kell venni. A porfestés technológia lényege, hogy a pisztollyal fújt (polieszter alapú) műanyag por festéket pozitív töltéssel látják el így a negatív töltésűvé tett fém tárgy azt magához vonzza. A festék melegítés hatására térhálósodik és így alakul ki a bevonat. Ral színek közül választhatunk és a tartósság és a fényes felület igénye miatt védőlakkozást is kérhetünk. Újdonság a „nanokerámiás konverziós rétegbevonattal” történő alapozás ami a tartósságot lényegesen megnöveli. Hátránya a porfestett bevonatoknak ,hogy leverődés esetén esztétikusan nehezen javíthatók. Felületsérült keréktárcsák esetén a hagyományos festési eljárással a felületi egyenletlenségek jobban eltüntethetők így a végeredmény szebb lesz.

Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo