DaciaFanClub
Dacia Fan Club
DaciaFanClub
Fékek rendbetétele
szerző: Pétomi
Első fékhengerek (féknyergek)
Átmérő: 48mm
Kihúzzuk a biztosító szegeket, feszítőékeket kiszereljük.

A megszorult dugattyúkat úgy tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani, ha a fékpedál nyomkodásával kipumpáljuk (természetesen zárt rendszer esetén). Célszerű egyszerre mindkét elsőt kiszerelni. Ha a kevésbé szoros oldal előbbre tart, akkor azt az oldali dugattyút kiesés ellen -pl. egy fadarab behelyezésével- kitámasztjuk. Az az ideális, ha mindkét dugattyú egyszerre esik ki!

A féknyerget a gumicsőről leszereljük. Egy vékony csavarhúzóval, a gumi karmantyút óvatosan eltávolítjuk, a fékhengert vízzel elmossuk. A karmantyú és a porvédő hornyát az oxidációtól maradéktalanul megtisztítjuk, pl. egy „L” alakúra hajlított, kihegyezett, 3 mm vastag sárgaréz hegesztőpálcával. Keményebb anyaggal ne tisztítsunk, mert kárt tesz az alumíniumban! A légtelenítő csavart is kiszereljük, megtisztítjuk!

A dugattyú helyét P800 csiszoló papírral kitisztítjuk, majd ugyanezzel a csiszolópapírral a dugattyút is átpolírozzuk! Ha a krómozott felületet megtámadta a rozsda, akkor a dugattyút ki kell cserélni! Ha nem kapunk gyárit, akkor „koracél”-ból eszergáltathatunk újat, természetesen polírozott munkafelülettel.

A munkahenger hornyát szilikonzsírral megkenjük, majd az új karmantyút behelyezzük a helyére. A dugattyút szintén szilikonzsírral, vékonyan megkenjük, majd ütközésig a helyére nyomjuk. (Semmi esetre ne használjunk csapágyzsírt vagy egyéb „csodaszereket”! A szilikonzsír könnyen beszerezhető, bevált anyag!) Végül az új porvédőt is bekenjük szilikonzsírral és a horonyba helyezzük egy tompa végű csavarhúzó segítségével.

A gumi fékcsövet, a munkahengerhez csatlakoztatjuk, természetesen új réz tömítéssel! A fékhengert visszahelyezzük, megfeszítjük és a megtisztított, vékonyan bezsírzott ékekkel rögzítjük (hőálló zsír min. 240°C fok). Mindenképpen zsírozzuk meg a csúszó alkatrészeket, mert így elkerülhető a csúszkák megszorulása! A biztosító szegeket behelyezzük, fékcsövet meghúzzuk. Ellenőrizzük, hogy a gumi fékcső ne legyen megcsavarodva! Ha szükséges, a fém fékcső csatlakozásnál megbontva el tudjuk forgatni! A fékrendszert légtelenítjük.
Hátsó kerék fékhengerei
Átmérő: 22mm
A fékdob leszerelése után behúzzuk a kéziféket, így a csavarok és a fékcső leoldása után kivehető a fékhenger. A porvédők levétele után, ha nincs megszorulva a dugattyú, az könnyen szétszerelhető. Ellenkező esetben várhatóan a henger belseje rozsdapöttyös, így a henger kompletten cserére szorul! Ha P 800 csiszolópapírral a henger belsejét, a dugattyúkat tisztára és fényesre tudtuk polírozni, akkor új javító készlettel összeszerelhető.

A henger belsejét bekenjük szilikonzsírral, behelyezzük az egyik karmantyút (a nagyobbik átmérőjével befelé nézzen), a másik oldalról a rugót, majd szintén a karmantyút. A dugattyúra felhelyezzük a porvédőket, a dugattyúkat megkenjük szilikonzsírral, majd egyszerre mindkét oldalba belenyomjuk. Kézzel megtartjuk addig, amíg a porvédőket a helyére nem nyomtuk! A fékhengert visszahelyezzük, a kéziféket kiengedjük.

Fékdobot, kereket visszaszereljük. Légtelenítünk.

Megjegyzések:
Ha automata utánállítós a hátsó fék és a kéziféket működtető kar, a fékpofánál nincs alaphelyzetben, akkor a leírtak szerint járunk el:
A kézifék bowdent teljesen visszalazítjuk, majd a gépkocsival menet közben, pár erőteljes fékezést végzünk. Ekkor a fogazott utánállító beállítja a megfelelő fékpofahézagot. Ezt követően megfeszítjük a kézifék bowdent a szükséges mértékben. (Érdemes hátsó felemelt tengelynél vizsgálni, adott „alap feszítőerő” esetén fellépő fékerőt, mind a két keréken!)

Fékjavító készleteket még a raktári készlet erejéig beszerezhetünk, pl.: Schárfi József gyártótól. (Sopron) 99/508-189 Termékeit régóta használom és megfelelő minőségűek.
Főfékhenger javítása
Román gyártmány, átmérő: 19 mm.
A főfékhengert satuba fogjuk, a tartályt felfelé kihúzzuk a gumidugókkal együtt. Ha van a henger végén zárócsavar, azt is kivesszük. A tartály gumidugói alatti, hasított stifteket kihúzzuk. A stiften található egy furat, az azon átfűzött 1mm-es dróttal könnyen kihúzható. A dugattyúkat, rugókat egy hengeres fadarabbal kitoljuk. Megjegyezzük az alkatrészek sorrendjét és a karmantyúk állását! Ha nincs a fékhenger végén anya, akkor a hengert műanyag kalapáccsal ütögetjük és ki fognak rázódni a fent leírt alkatrészek.

A főfékhenger belsejét P 800 csiszoló papírral megpolírozzuk. Ehhez egy farúdra vékony szivacsot ragasztunk, majd erre tekerjük és ragasztjuk rá a csiszolópapírt úgy méretezve, hogy szorosan elforgatható legyen a henger belsejében! Ha a felületről az esetleges rozsdanyomokat nem tudtuk eltűntetni, akkor kompletten cseréljük a főfékhengert!

A karmantyúkat lecseréljük. A levételt egy fogó és vékony olló segítségével végezhetjük: elvágjuk a fogóval megemelt karmantyút. Csavarhúzóval ne feszegessük le, mert megsérül a dugattyú! Az új karmantyú felhelyezése előtt a karmantyú helyét P 800 papírral megtisztítjuk, szilikonzsírral megkenjük. Az új karmantyút egy 1.5-2mm vastag, legalább 15cm hosszú gumizsinórral tudjuk sérülésmentesen feltenni, vagyis ezzel tudjuk a helyére feszíteni. Amikor a helyén van, a zsinórt kihúzzuk alóla. A karmantyúk állására figyeljünk!

A visszacsapó szelepet akkor bontsuk, ha muszáj (túl puha vagy néha beeső fékpedál). Mivel ezt egy peremezéssel rögzített, furatokkal ellátott lemez tartja, így elég nehéz kivenni! A lyukakon átfűzött dróttal, kihasználva azt, hogy ha egy sík lemezt domborítunk, akkor annak csökken az átmérője kivehető a peremezett horonyból. Visszaszerelésnél, domborítsuk meg annyira a lemezt, hogy betehető legyen, majd a közepénél nyomva egyenesítsük vissza! Így ha ügyesek vagyunk, visszakerül eredeti helyére, a peremezett horonyba!

Az említett javítókészletben ezeknek a szelepeknek is megvan az új gumirésze.

A fékhenger végébe visszatesszük a zárócsavart, új réz tömítéssel! (Ha van túlnyomástartó szelep, akkor a csavar támaszkodó felületét csiszoljuk tisztára!) A henger belsejét és az összes alkatrészt szilikonsprayvel befújjuk! Ha van túlnyomásszelep a hátsó fékkörön, akkor ezt rakjuk be először! (Nem mindegyik főfékhengernél van, kár hogy ezen spóroltak…) Majd a rugó és a hátsó fékkör dugattyúja kerül a helyére. Ezt benyomva tartjuk, s a stiftet a helyére tesszük. Utána rugó és a mellső fékkör dugattyúja kerül a helyére, majd stifttel rögzítjük. Új tartály-gumidugókat használunk és a belül is megtisztított tartályt belenyomjuk. A fékszervóra felszereljük a hengert és légtelenítünk.

Megjegyzések:
A főfékhenger dugattyúját, a fékszervóból kiálló rúd alaphelyzetben ne nyomja be! A hézagot, ami max. 0.5mm, a rúd végén levő csavarral állíthatjuk be. Ennek ellenőrzésének, főleg új főfékhenger felszerelésnél van jelentősége.

A dugattyúk helyére tolásánál előfordulhat karmantyú sérülése. Ezt, amikor a hasított stift furatánál jár a karmantyú, meg tud a furat miatt sérülni. Ha ott pl. egy gyufaszállal benyomva a karmantyú élét segítjük, akkor biztos nem sérül meg!

A stiftek hasítéka a fékszervó felé néz!

Az 1300-as fékkör kiesést jelzős fékhengernél (4 csöves) az o gyűrűket cseréljük ki. EPDM anyagút kell használni és szintén vigyázni kell az oldalsó furatnál, az áttolásnál nehogy megsérüljön az o gyűrű! (Szintén gyufaszállal segítsük.)

Fékfolyadéknak DOT 4-es minőségű javasolt.

A fékszerelésnél fokozott tisztaságot tartsunk!

A lecsöppent fékfolyadékot vízzel azonnal mossuk le!

Fékfolyadékot, fékhengerek szerelésnél ne használjunk, csak szilikonzsírt vagy szilikonsrayt! (Fékfolyadék nedvszívó hatású, ha zárt téren kívül kerül, akkor korróziót okoz!)

Fékerőszabályzóhoz sajnos nem kapható javítókészlet, így ezt csak kompletten tudjuk cserélni.


Elérhetőségünk: daciafanclub [kukac] gmail [pont] com
Az oldalon található anyagokra minden jog fenntartva!
Az oldal minimum 1024*768pixel felbontásra van optimalizálva! Támogatott böngészők: Firefox, Chrome, (Internet Explorer).
DaciaFanClubHungary
BandeeeSoft copyright © 2010 - 2014
000webhost logo